Ook Hartstichting pleit voor bewegen

Ons hoofddoel blijft voldoende bewegen. Genoeg bewegen, minstens een half uur per dag, houdt hart en bloedvaten in conditie, verlaagt de bloeddruk en maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner. Het is goed om elke dag te bewegen. De Hartstichting vraagt er weer eens aandacht voor.

Bewegen geeft een fit, energiek en gezond gevoel, benadrukt de Hartstichting. Door lichaamsbeweging verdwijnen zorgen en spanningen naar de achtergrond. Mensen die genoeg bewegen, slapen lekkerder en staan fitter op.

Bewegen is goed voor het hart en de bloedvaten; het zorgt voor een betere verhouding tussen de cholesterolgehaltes en een gezond gewicht: hoe meer iemand beweegt, hoe meer het gewicht op peil blijft. Bewegen: het verbetert de spijsvertering, gaat botontkalking tegen en heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte)

Voor iemand die niet gewend is om te bewegen, is een half uur best veel. Bewegen hoeft niet meteen een half uur achter elkaar. Drie maal 10 minuten of 2 keer een kwartier is ook goed. Zie de uitgebreide tips in elders in het blad.

Al snel na een hartinfarct, dotteren of hartoperatie zal een patiënt mee kunnen en moeten doen aan hartrevalidatie. Hier leert de hartpatiënt onder deskundige begeleiding om opnieuw de (sportieve) grenzen te ontdekken.

Hart Aktief biedt sport- en beweegactiviteiten speciaal voor hartpatiënten onder deskundige begeleiding. De begeleider houdt rekening met uw aandoening en zorgt ervoor dat het aanbod is afgestemd op uw mogelijkheden.

Bron o.a. Hartstichting