Auto en kenteken

Vragen die u moet stellen en de antwoorden die u wilt

Of u nu privé koopt of via een dealer, u moet verschillende vragen stellen. Het is het beste als u ter plaatse een onafhankelijke beoordelaar of deskundige vriend kunt helpen.

Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen:

Weet u of deze auto grote reparaties heeft ondergaan? (Als de verkoper het niet weet, controleer dan de logboeken – daarover later meer)

Hoeveel kilometer heeft de auto afgelegd? (Hoe lager hoe beter – lage km’s kunnen een hogere prijs opleveren)

Hebben de interne onderdelen van de auto problemen, zoals de bedrading of zekeringen? (Het kan meer kosten om te vervangen als u defecte elektronica overerft – u kunt dit tijdens een proefrit controleren) De autokosten berekenen is dus een must.

Is de auto nog steeds geregistreerd? (Het kost meer om een auto opnieuw kenteken overschrijven – denk aan de bottom line)

Waarom verkoop je deze auto? (Als het antwoord is: ‘omdat het niet werkt’, weet je wat je moet doen!)

Hoeveel eigenaren heeft het voertuig gehad? (Hoe minder eigenaren, hoe beter, om een completere geschiedenis te krijgen)

Kan ik een proefrit maken? (Als ze nee zeggen, loop dan weg. Een proefrit zal meer onthullen dan uw vragen – en u zult kunnen controleren of de auto geschikt voor u is)

Mag ik het rijklaar certificaat, logboeken en registratiepapieren zien (als ze deze niet hebben, loop dan weg!)

Onthouden: u moet altijd eerst een proefrit maken voordat u een beslissing neemt. Op die manier kun je een idee krijgen van hoe de auto met verschillende snelheden omgaat, de elektronica en airconditioning controleren, kijken of de remmen werken of versleten zijn en of de besturing is uitgelijnd. Het bespaart je later veel frustratie.

Als u geen mechanisch ingestelde vriend of familielid heeft om naar uw potentiële auto-aankoop te kijken, wordt u geadviseerd om een monteur een inspectie vóór de aankoop te laten uitvoeren voordat u uw zuurverdiende geld uitgeeft.